Clicky

Per 1 juli 2015 wordt het T-rijbewijs in Nederland ingevoerd.

Per 1 juli wordt het T-rijbewijs in Nederland ingevoerd: een rijbewijs voor tractoren en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS). Voertuigen die niet harder kunnen dan 25 km per uur, mogen alleen bestuurd worden door iemand die in het bezit is van een T-rijbewijs. Wat heeft de logistiek hiermee te maken? Het rijbewijs geldt ook voor heftrucks die op de openbare weg komen. 

De wetgeving baseert zich op heftrucks die breder zijn dan 1,30 meter. Daarnaast moet de heftruck op een weg rijden waar de wegenverkeerswetgeving geldt.

Eigen terrein of openbare weg? 
Waar moet u op letten? Als u op uw eigen terrein rijdt, hoeft u in principe niet in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Toch moet u zich altijd afvragen of op uw terrein ook de wegenverkeerswetgeving geldt. Dit verschilt van geval tot geval. Doorgaans wordt dat vastgesteld door te bekijken of de toegang voor het verkeer feitelijk openstaat of wordt geduld. Het aanbrengen van bebording met ‘eigen terrein’ of ‘verboden toegang’ zijn hierbij niet voldoende. Afsluiting van het terrein met een hek of slagboom zal meestal wel voldoende zijn.

Uitzondering 
De nieuwe wetgeving geldt niet voor heftrucks die niet breder zijn dan 1,30 meter, die worden gebruikt voor het  laden/lossen van een voertuig in de directe omgeving van een bedrijfshal of magazijn. 

Bron : redactie LogistiekProfs 

Call Now Button